Adjust graphics.

PC problems/recommendations

Moderators: MichaelP, Tinka

Post Reply
GustavSt
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: 09 Jul 2010 00:19

Adjust graphics.

Post by GustavSt » 09 Jul 2010 12:03

How do I adjust the graphics in the TRLE levels?

User avatar
snork
Chatterbox
Chatterbox
Posts: 4192
Joined: 02 Feb 2006 11:10
Location: northern Germany, baltic coast line

Re: Adjust graphics.

Post by snork » 09 Jul 2010 13:32

Welcome aboard, Gustav :)

As a player ?

Doing this once sets the preferences for all the trle levels :

- Make a shortcut to any tomb4.exe.
- Call the properties of that shortcut (RMB click on the shortcut -> properties)
- at the end of the "target" ("Ziel" in German windows) field, add a space and a -setup
- hit "OK"

Image

- I rename the shortcut to e.g. "Setup teme9 Mystery"


-run the shortcut to get the setup dialogue :

It always starts with factory defaults, maybe appropriate for very, very old PCs.
So when you hit OK or Cancel at this point, the game(s) will run with these factory default values - extremely ugly !
Whenever you call the setup, it is necessary to choose again all the settings you want.

Image

- Pick the Output Resolution and Texture Bit Depth you want : Choosing 32bit works, but will create ugly lines in most old games in inventory and options menu. No big deal though, I choose 16 bit 5551 because of my old graphics card.

The two other important choices :
- Volumetric FX : For this read the readme that came with the trle level. It should hopefully tell you what to choose. In this case teme9's Mystery readme file tells me to switch off (=not check) Volumetric FX.
If a readme does not mention Volumetric FX, then the "almost default" for most older games is to have Volumetric FX checked.

- Bump Mapping - same here : read the readme that came with the custom level.
If it is not mentioned otherwise in a readme, then my default for this is Bump Mapping = checked.
teme9's readme does not mention this, so I choose Bump Mapping = checked.

Choose windowed mode if you do not want to play in fullscreen.

teme9's Mystery tomb4.exe is a special, enhanced one; among other stuff it offers Widescreen support in the setup.
This is available only in few games.

Hit OK and the game will start with your chosen preferences.
These preferences are stored in some mysterious place on your PC, so they will stick for every TRLE game you play - I don't know if this is true for widescreen though.
No need to call the setup again, unless you want or need to change something. (most probably VolFX)

Happy Raiding.
Thou shall not mess with Lara's resting animation. NEVER. EVER!

GustavSt
Newbie
Newbie
Posts: 2
Joined: 09 Jul 2010 00:19

Re: Adjust graphics.

Post by GustavSt » 09 Jul 2010 14:31

Thank you so much!! The problem is solved. :angel:

User avatar
ajvonn
Member
Member
Posts: 153
Joined: 04 Jul 2002 05:35
Location: Serbia

Re: Adjust graphics.

Post by ajvonn » 11 Jul 2010 22:08

Good answer for question. I will just ask for something what is happened with my resolution. Windows is 7 64bit, 8600gt Nvidia and cannot choose output resolution 32 Bit, only 16 bit. Is it any solution?
ij

User avatar
vimmers
Master Chatter
Master Chatter
Posts: 12007
Joined: 15 Mar 2002 16:10
Location: denmark

Re: Adjust graphics.

Post by vimmers » 11 Jul 2010 23:16

check under your nvidia card settings maybe its set to 16bit
maybe its why u cant set trle to 32

User avatar
ajvonn
Member
Member
Posts: 153
Joined: 04 Jul 2002 05:35
Location: Serbia

Re: Adjust graphics.

Post by ajvonn » 12 Jul 2010 08:48

Its set to 32bit and 1280*1024 resolution. Problem is beginning when started to use win7, XP worked good with 32bit in Tomb raider.
ij

User avatar
vimmers
Master Chatter
Master Chatter
Posts: 12007
Joined: 15 Mar 2002 16:10
Location: denmark

Re: Adjust graphics.

Post by vimmers » 12 Jul 2010 11:34

well i running win7
and i dont have any probs

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests